Teologiska institutionen

Teologen - sedan 1477

Sveriges största och äldsta forsknings- och utbildningsenhet för frågor som rör religion och teologi

”Teologen” är i dagligt tal en samlingsbeteckning för Teologiska fakulteten och Teologiska institutionen. Den teologiska fakulteten är en av de fyra ursprungliga fakulteterna (teologi, juridik, medicin och humaniora) och räknar sin historia till universitets grundande 1477. Traditionellt brukar fakulteter delas in i flera ämnesvisa institutioner, men Teologiska fakulteten har, liksom Juridiska fakulteten, bara en institution. I Sverige är det idag bara Uppsala universitet som har en självständig teologisk fakultet.

Teologen har idag cirka 1200 studenter och omkring 100 aktiva forskare, professorer och lektorer som ansvarar för våra utbildningar, vilket gör oss till Sveriges största enhet för religionsvetenskaplig forskning och utbildning. Sedan 2004 ligger Teologen i Hus 1 i Engelska parken, Humanistiskt centrum och sedan 2017 även i det nybyggda hus 22, som också inrymmer den Humanistiska teatern.